Πανελλήνιες – Βάσεις εισαγωγής: Πτώση αναμένεται στις περισσότερες σχολές.

Πανελλήνιες – Βάσεις εισαγωγής: Πτώση αναμένεται στις περισσότερες σχολές

Ανάλυση του Χρήστου Κάτσικα στην Εφημερίδα των Συντακτών – Εκτίμηση της κίνησης των βάσεων εισαγωγής

Ενώ λίγα 24ωρα απέμειναν για τη συμπλήρωση και υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των φετινών υποψηφίων (τελευταία μέρα υποβολής η Δευτέρα 15 Ιουλίου), παρουσιάζουμε σήμερα αφενός τις πρώτες γενικές εκτιμήσεις για τους υποψήφιους όλων των Επιστημονικών Πεδίων και αφετέρου αναλυτικές εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των υποψηφίων φανερώνει ότι φέτος έχουμε λιγότερους υποψήφιους (σε σχέση με πέρσι) με βαθμολογία πάνω από τη βάση, αλλά και έναν από τους μικρότερους αριθμούς αριστούχων της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτή η γενική εικόνα, η οποία έχει άνιση ένταση και έκταση στην κατανομή της στις 3 Ομάδες Προσανατολισμού και στα 4 Επιστημονικά Πεδία, μαζί με το δεδομένο της αύξησης των εισακτέων (που και αυτή δεν έχει ίδια χαρακτηριστικά όσον αφορά την κατανομή της στα Πεδία), δίνει μια διαφοροποιημένη διάσταση στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής.

Οι εκτιμήσεις

Πολύ γενικά, η εκτίμηση για πτώση των βάσεων στην πλειονότητα του συνόλου των τμημάτων θα λέγαμε ότι αφορά με μεγαλύτερη ένταση το 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, με μικρότερη ένταση το 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών (Πολυτεχνεία, Φυσικομαθηματικές κ.λπ.) και των Επιστημών Υγείας (Ιατρικές κ.λπ.) αντίστοιχα και με ακόμη λιγότερη το 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Οικονομικών και των Επιστημών Πληροφορικής, στο οποίο θα έχουμε μια ανάκατη εικόνα με αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής (η άνοδος εδώ θα αφορά κυρίως τα υψηλόβαθμα τμήματα, ενώ αντίθετη θα είναι η τάση στα χαμηλόβαθμα).

Ακόμη μια παρατήρηση είναι απαραίτητη: λόγω του μικρότερου αριθμού των θέσεων σε σχέση με τον αριθμό των υποψηφίων, στο 1ο και στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο θα μείνουν υποψήφιοι εκτός ΑΕΙ, ενώ στο 2ο και στο 4ο θα εισαχθεί η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων.

Ας δούμε όμως τώρα τις αναλυτικές εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων εισαγωγής στα Τμήματα Ανθρωπιστικών Επιστημών (1ο Επιστημονικό Πεδίο), θέσεις στα οποία διεκδικούν τελικά 24.818 υποψήφιοι (αυτός είναι ο αριθμός των υποψηφίων που πήρε μέρος και στα 4 μαθήματα).

Ας δούμε αρχικά τα δεδομένα:

1. Εχουμε μικρότερο αριθμό από πέρσι υποψηφίων που διεκδικούν το πεδίο (περίπου 2.500 λιγότεροι υποψήφιοι).

2. Εχουμε μικρότερο αριθμό υποψηφίων, σε σχέση πάντα με πέρσι, με βαθμολογία πάνω από τη βάση σε όλα τα μαθήματα.

3. Εχουμε μικρότερο αριθμό υποψηφίων με βαθμολογία «Αριστα» (18-20) σε όλα τα μαθήματα εκτός από το μάθημα της Γλώσσας.

4. Τόσο στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «Αρχαία Ελληνικά», κυρίως, όσο, δευτερευόντως, και στο δεύτερο μάθημα αυξημένης βαρύτητας «Ιστορία», οι υποψήφιοι με βαθμολογία «Αριστα» είναι λιγότεροι σε σχέση με πέρσι (στα «Αρχαία» από 1.351 πέρσι μειώθηκαν φέτος στους 740!).

Με βάση τα δεδομένα του Πίνακα 1 και λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση εισακτέων σε αρκετά τμήματα του Πεδίου εκτιμούμε ότι, φέτος, θα είναι ελάχιστα τα τμήματα του Πεδίου στα οποία δεν θα υποχωρήσουν οι βάσεις εισαγωγής. Από την άλλη, από τα υψηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου, αν εξαιρέσουμε αυτά που έχουν ειδικό μάθημα και τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, είναι φανερό ότι δύσκολα κάποιο, εκτός της Νομικής Αθήνας, θα απαιτήσει περισσότερο από 18.000 μόρια.